De Falken Eurowinter HS01 heeft de testbeoordeling “Goed” in de grote Auto Bild winterbandentest 2018 gekregen. “Uitgebalanceerde winterband met een goed rijgedrag op een besneeuwd en een droog wegdek, optimale veiligheidsreserves bij aquaplaning en een voordelige prijs”, luidt het afsluitende oordeel van de testers, die de band in het formaat 195/65R15 intensief getest hebben op een VW Golf.

De Falken Eurowinter HS01 behaalde in het bijzonder bij de tests onder nattige omstandigheden uitstekende resultaten. Zowel bij aquaplaning als ook bij aquaplaning in bochten behaalde de band zeer goede scores. Met 88,3 meter glijsnelheid hield de Eurowinter HS01 het langste contact met de rijbaan, die bedekt was met een laag water van negen millimeter. Daarmee lag de band van Falken bijna twee meter (1,9 m) voor op de band met de op een na beste score. Eveneens de eerste plaats behaalde de Eurowinter HS01 in de categorie aquaplaning in bochten: bij de versnelling in bochten met een waterlaag van vijf millimeter lag de Falken-band met 4,09 m/s2 exact 0,2 m/s2 achter de zomerband die als referentie diende, en 0,2 m/s2 voor de als tweede geëindigde band.

In totaal met “Goed” beoordeelden de onafhankelijke testers de remeigenschappen van de Eurowinter HS01 op een nat, besneeuwd en droog wegdek. Met een remweg van 36,2 meter op een natte ondergrond vanuit 100 km/h ligt de Falken-band twee meter, bij remmen op sneeuw vanuit 50 km/h exact een meter achter de winnaar van de test. Ook de resultaten bij remmen op een droog wegdek mogen er zijn: de remweg van 45,3 meter op een droog wegdek vanuit 100 km/h was 1,5 meter langer dan die van de winnaar van de test.

In de categorie geluid plaatste de Falken-band zich met 66,3 dB bij 50 km/h en 73,0 dB bij 80 km/h in het eerste derdedeel van de tabel. Het vastgestelde geluid was 0,6 dB resp. 0,8 dB sterker dan het geluid van de all season band die als referentie diende.

Eveneens positief beoordeeld werd de prijs-kwaliteitverhouding van de band. Met een prijs van 5,56 euro per gereden 1000 kilometer behaalde de band twaalf van maximaal 15 punten en zo een zevende plaats in deze categorie.

Een “Goed” was er eveneens voor tractie op sneeuw, rijgedrag op een besneeuwd en een droog wegdek en bij het kilometerrendement, zodat de band bij het totale resultaat de achtste plaats van 20 banden wist te behalen.

“Wij zijn zeer tevreden over de testresultaten,” aldus Markus Bögner, managing director en COO bij Falken Tyre Europe, over de resultaten. “In alle categorieën van de test scoren we telkens goed. Vooral de sterke punten laten zien dat onze ingenieurs een band ontwikkeld hebben die keer op keer voldoet aan de eisen van onze Europese wegen”.

Om in de finale van de test te komen, moesten de banden slagen voor remtests op natte ondergrond en op een besneeuwd wegdek. Met een remweg vanuit 80 km/h op een nat wegdek van 36,2 meter lag de Eurowinter HS01 minder dan twee meter achter de winnaar van de test. Op sneeuw vanuit 50 km/h bedroeg de remweg 28 meter en lag de band enkele centimeters achter de testwinnaar. In totaal bezette de band met 64,2 meter de elfde plaats in de tabel van de finalisten. Voor de finaleronde komen slechts twintig van meer dan 50 banden in aanmerking met de kortste remwegen in de beide tests.